Χρήσιμες Συμβουλές

Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εντόμων

Προληπτικά μέτρα
Τα προληπτικά μέτρα αφορούν κυρίως την πρόληψη και την προστασία του χώρου με φυσικά μέσα όπως καθαριότητα, κλείσιμο κενών κάτω από τις πόρτες και άλλες εισόδους, τοποθέτηση σήτας σε παράθυρα πόρτες καθώς και απόρριψη απορριμμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτός του κτιρίου.

Οικολογικές Μέθοδοι
Σε υγειονομικά ευαίσθητους χώρους, στους οποίους δεν ενδείκνυται η χρήση χημικών, τοποθετούνται ελκυστικά δολώματα σε κολλώδεις επιφάνειες, τα οποία φέρουν φερομόνες. Έτσι τα εκάστοτε έντομα, που έλκονται από τα δολώματα, έρχονται σε επαφή με την κόλλα και μην μπορώντας να φύγουν εξολοθρεύονται.
Στις οικίες, ενδείκνυται η τοποθέτηση εντομοαπωθητικών συσκευών και η χρήση εντομοαπωθητικών κρεμών .
Διατίθενται επίσης και κάποιες ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες είτε προσελκύουν και εγκλωβίζουν τα έντομα με συνέπεια τον θάνατό τους, είτε τα απωθούν από τον χώρο.

Μυοκτονίες

Η οικογένεια των ποντικών, η οποία περιλαμβάνει πεντακόσια διαφορετικά είδη, ανήκει στην τάξη των τρωκτικών. Η παρουσία των ποντικών σε επαγγελματικούς αλλά και οικιακούς χώρους κρίνεται επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι αποτελούν φορείς και μεταδότες πολλών παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι προκαλούν στον άνθρωπο θανατηφόρες ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ποντικοί είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών, όπως σαλμονέλα, λεπτοσπείρωση, πανώλη, τύφος, τριχίνωση κ.α. Το Μεσαίωνα, ο βάκιλος της πανώλης, που μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως μέσω των αρουραίων (Rattus rattus) θέρισε τον πληθυσμό πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους.

Για την καταπολέμηση των τρωκτικών, αλλά και τη θωράκιση ενός χώρου από πιθανή εισβολή τους, χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους , οι οποίες εφαρμόζονται είτε μεμονωμένα, είτε εναλλακτικά η μία προς την άλλη, είτε σε συνδυασμό τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτές οι μέθοδοι καταπολέμησης τρωκτικών κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Πρόληψη
  • Μηχανική καταπολέμηση
  • Χημική καταπολέμηση

Κηποτεχνία

Φοίνικες
Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus archon, είναι η αιτία εκατοντάδων θανάτων φοινικοειδών τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα έχει πάρει πανελλαδικές διαστάσεις και πρωτοεμφανίστηκε στην Ελληνικό χώρο μετά την μαζική εισαγωγή φοινικόδεντρων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004.

Η προσβολή των φοινικοειδών από το Rhynchophorus ferrugineus ξεκινά από την κορυφή του φοίνικα, δηλαδή τη στεφάνη του, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης και το λύγισμα των παλιών φύλλων που δίνει στο φυτό την όψη μιας ανοιχτής ομπρέλας.

Η επίθεση από την πεταλούδα Paysandisia archon, επιφέρει στον φοίνικα το ίδιο μακροσκοπικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το φάγωμα των άκρων των νέων φύλλων στην κορυφή, η οποία δεν αναπτύσσεται κανονικά, καθώς και η παρουσία πριονιδίου περιφερειακά και πάνω στη ράχη του φοίνικα. Σταδιακά ο φοίνικας οδηγείται σε σίγουρο θάνατο.

Η εταιρεία μας προσφέρει αφενός έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της μόλυνσης του φοίνικα, αφετέρου επίλυση των προβλημάτων με αποτελεσματικές θεραπείες. Οι θεραπείες που ακολουθούμε είναι είτε με χημικές μεθόδους με εγκεκριμένα φάρμακα, είτε με βιολογικές ή ακόμα και συνδυασμό αυτών.

Πιο συγκεκριμένα κάποιες από αυτές είναι:

  • Εφαρμογή νυματώδη μικροοργανισμών
  • Θερμική μέθοδο με μικροκύματα
  • Δενδροχειρουργική
  • Ενδοθεραπεία