Το επιτυχημένο κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι μια απαραίτητη διαδικασία σε ανθοφόρα φυτά σε θάμνους και σε δένδρα, διότι τα κάνει πιο δυνατά, πιο ζωηρά, υγιή και μπορούν να ζήσουν περισσότερο, αρκεί όμως να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες.

Πιο συγκεκριμένα το κλάδεμα είναι χρήσιμο:

  • Για να διαμορφώσουμε ή να διατηρήσουμε το σχήμα των φυτών που θέλουμε.
  • Για την ανανέωση του φυτού, αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά, τους βλαστούς με κίτρινα φύλλα ή όσα κλαδιά είναι σαπισμένα, γιατί αυτά είναι πηγή ασθενειών.
  • Για τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού και την δημιουργία καινούργιας βλάστησης.
  • Για την καλύτερη ανάπτυξη ενός υγιούς, ίσιου και εύρωστου σκελετού (κορμού) του φυτού.
  • Για την αναγέννηση των φυτών που έχουν υποστεί βαριά τραύματα μετά από πυρκαγιά ή παγετό ή υποφέρουν από φυτοπαθολογικά προβλήματα.
  • Για τον έλεγχο των φυτών από εντομολογικές προσβολές ή ασθένειες.

Τα περισσότερα κλαδέματα γίνονται κυρίως το χειμώνα και αρχές της άνοιξης (από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο), που οι λειτουργίες ανάπτυξης των φυτών ελαχιστοποιούνται. Η κατάλληλη χρονική στιγμή εξαρτάται πολύ από το κλίμα κάθε περιοχής και το είδος του φυτού. Το κλάδεμα των φυλλοβόλων θάμνων και δέντρων γίνεται το χειμώνα που αυτά βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή φυτά αντίθετα μπορούμε να τα κλαδεύουμε σχεδόν όλο τον χρόνο με κάποιες όμως προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία, καρποφορία κ.α.). Φυτά όμως που ανθίζουν τούς χειμωνιάτικους μήνες δεν τα κλαδεύουμε άλλα περιμένουμε να τελειώσει η ανθοφορία τους.

Χρήσιμες συμβουλές για να επιτύχουμε το σωστό κλάδεμα:

  • Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά που θέλουμε να κόψουμε με τα χέρια, ούτε τα κόβουμε με φθαρμένα εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.
  • Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειώσουμε τη πιθανότητα μολύνσεων.
    Αφαιρούμε πρώτα τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά, σάπια ή ξερά.
  • Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο που βγαίνει ο νέος βλαστός.
  • Οι τομές του κλαδέματος θα πρέπει να γίνονται πλάγια με κλίση 45 μοίρες αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό (μάτι), που διατηρούμε στο κλαδί που κόβουμε.
  • Τα άρρωστα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους.
  • Αφαιρούμε πάντα τις παραφυάδες από το κορμό του δέντρου και τους βλαστούς που κρέμονται προς τα κάτω.
  • Κόβουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ξερά λουλούδια και τους άρρωστους καρπούς.
  • Τέλος, πλένουμε και απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φυτό σε φυτό.

Ορισμένα μυστικά για ένα επιτυχημένο κλάδεμα:

  • Δεν κλαδεύουμε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα. Επίσης δεν κλαδεύουμε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.
  • Αν φυσά πολύς αέρας την ημέρα του κλαδέματος, ποτίζουμε περισσότερο τα φυτά μας τις επόμενες ημέρες. Οι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
  • Το αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού ή δέντρου, καλό είναι να συνοδεύεται από ελαφριά αζωτούχο λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει για να μεγαλώσουν.
  • Αν αφαιρέσουμε πολύ φύλλωμα με το κλάδεμα πρέπει μετά να προστατέψουμε τα φυτά από τον ήλιο και τη ζέστη. Οι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα για αυτό και δεν κλαδεύουμε ποτέ το καλοκαίρι.